Wat is men_TREC

Het doel van basis-men-TREC is het met plezier samenwerken van menner, groom en paard(en) tijdens een trektocht. Oftewel het aantonen van de bekwaamheid van een team van Menner, groom en paard(en) om zelfstandig een trektocht te kunnen ondernemen. Deze bekwaamheidsproef is in een recreatieve wedstrijdvorm gegoten. De basis-men-Trec is afgeleid van de Trec-wedstrijden, zoals zij onder de vlag van de FITE worden georganiseerd. Grotendeels is de basis-men-TREC hieraan gelijk te trekken. Echter op enkele punten zijn er verschillen. Zo kan men bij de basis-men-TREC niet gediskwalificeerd worden vanwege parcours fouten.
Een basis-men-TREC wedstrijd bestaat in de laagste klasse uit 3 onderdelen: presentatie aanspanning, buitenrit en een hindernissen parcours.
Bij de presentatie van de aanspanning zal gelet worden op reinheid, verzorging, uiterlijk en natuurlijk vooral de veiligheid.
De buitenrit wordt gereden aan de hand van een zelf ingetekende kaart. De buitenrit is minimaal 20 km en maximaal 35 km al naar gelang de klasse waarin gereden wordt.
Het hindernissen parcours bestaat al naar gelang de klasse uit 10-16 hindernissen. In de hindernissen worden situaties weergegeven die men tijdens een trektocht kan tegen komen.